Hemavan | Tärnaby

Hemavan Tärnaby är skidåkarnas hemvist, men också en lappländsk sommarpärla för fjällvandraren, fiskaren, jägaren, cyklisten, kanotisten, botanisten och svampplockaren som vill uppleva Norrland på riktigt.

Hemavan Tärnaby ligger utmed Umeälvens dalgång som slingrar sig tillsammans med Blå vägen (E12) som en korridor genom ett av Europas största naturskyddade områden, Vindelfjällens Naturreservat. Här är naturen så storslagen att den är en upplevelse i sig. Men du kan naturligtvis välja att utnyttja de aktivitetsmöjligheter den erbjuder. Några tips följer nedan.

Flyg till Hemavan Tärnaby med NextJet från Stockholm.

SKIDÅKNING

Eftersom Hemavan Tärnaby ligger i de riktiga fjällen, i Lappland, är vintersäsongen lång. Liftarna brukar öppna i slutet av oktober och de stänger inte förrän i maj. Här hittar du backarna som fostrat flera av våra alpina stjärnor såsom Ingemar Stenmark, Stig Strand, Anja Pärson och Jens Byggmark. Byarna som ligger på 20 km avstånd erbjuder också mängder av familjevänliga pister som är en njutning för både stor och liten.

Vintern 2017/2018 erbjuder Hemavan Alpint 25% rabatt på skidhyran för alla NextJet-kunder. Visa upp din bokningsbekräftelse vid bokningstillfället för att få rabatt.

FISKE

För dem som inte vill ha allt för mycket utförslut finns fina alternativ för längd- och turskidor. Och den som önskar pröva fiskelyckan drar iväg ut på isen och borrar sig ett hål där röding och öring nappar. Området erbjuder också fantastiska möjligheter till naturupplevelser långt inne i fjällvärlden antingen med skoter eller tyst och stilla med hundspann. Även sommartid är fiske en populär aktivitet.

VANDRING OCH CYKEL

Området erbjuder även fantastiska möjligheter till vandring och cykling. Sommarsäsongen sträcker sig från fåglarnas ankomst i början av juli till de praktfulla höstfärgerna i slutet av september.

Kungsleden – ”Kungen av leder” – sträcker sig som en pulsåder genom Vindelfjällen, och sträckan mellan Hemavan och Ammarnäs är lämplig som en 4-5 dagars vandring.

I Hemavan Tärnaby finns otaliga cykelmöjligheter, allt från häftiga äventyr till stillsamma turer som presenteras med karta och tips. Med hjälp av sommarliften i Hemavan tar man sig snabbt upp ovan trädgränsen för vandring eller varför inte ta med cykeln upp i liften och testa någon av de iordningställda freeride-stigarna. Från toppen av liften kan du också trampa iväg på någon av de fina fjällstigarna, och få en upplevelse utöver det vanliga!

Området erbjuder även dagsturer efter olika önskemål. Besök exempelvis Ruttjebäckens vackra och fascinerande istidsformationer. Ett riktigt äventyrslandskap av forsar och pooler skapade av moder jord själv. Eller besök samernas heliga fjäll Atoklimpen, som även är kulturreservat. Fjällets offerplats och formation är av vulkaniska bergarter, vilket ger det ett säreget utseende.

I slutet av juli månad hålls den traditionella gränshandelsmarknaden. I anslutning till den erbjuds fjällfest, opera- och kör vecka samt fiskefestival.


\ \